Koroner Arter Hastalığı

Koroner Arter Hastalığı Nedir?

Koroner arter hastalığı, aterosklerozun neden olduğu koroner arterlerin daralması veya tıkanmasıdır. Ateroskleroz (bazen arterlerin “sertleşmesi” veya “tıkanması” olarak adlandırılır), kalbe giden kan akışını kısıtlayan arterlerin iç duvarlarında kolesterol ve yağ birikintilerinin (plak olarak adlandırılır) birikmesidir.

Koroner Arter Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Aşırı kolesterol, iltihaplanma ve damar hasarı plak oluşumuna neden olarak kan damarlarını daraltır ve tıkanmaya ve iskemiye neden olur.

Koroner Arter Hastalığının Belirti Ve Semptomları Nelerdir?

Hastalık kademelidir ve nefes darlığı ve göğüs ağrısı veya efor üzerine baskı ile ortaya çıkabilen yavaş bir tıkanıklık olan anjina ile başlar. Aşırı vakalar, ezici göğüs ağrısı, terleme (terleme) ve sol kola yayılan ağrı ile kendini gösteren koroner damarın tamamen tıkanması olan Miyokard Enfarktüsüne (Kalp Krizi) neden olabilir.

Koroner Arter Hastalığının Risk Faktörleri Nelerdir?

Koroner Arter Hastalığının yaygın nedenleri yaş, Sigara, Diyabet, Hiperkolesterolemi, Hiperlipidemi, Hipertansiyon, Obezite ve Aile Öyküsüdür.

Diğer nedenler ve katkıda bulunan faktörler arasında kronik böbrek hastalığı, metabolik sendrom, preeklampsi, erken menopoz, enflamatuar bir hastalık, özellikle romatoid artrit, sedef hastalığı ve HIV bulunur.

Koroner Arter Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

İleri KAH, bir Kardiyolog tarafından analiz edilen bir elektrokardiyogram ile teşhis edilebilir. Ekokardiyogram, Koroner Kalsiyum Skoru, Koroner Anjiyogram ve en yaygın olarak Stres Testi ile erken teşhis mümkündür.

Koroner Arter Hastalığının Olası Tedavileri Nelerdir?

Kolesterol ve lipit düşürücü ilaçlar plak ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir, Beta blokerler ve tansiyon ilaçları kalp üzerindeki stresi azaltabilir. Düşük doz Aspirin ve diğer antiplatelet ajanlar da enflamasyonu ve pıhtılaşma riskini azaltmaya yardımcı olabilir.
Bir kalp krizinin meydana geldiği aşırı durumlarda, tedavi, tıkanıklığı açmak için kalp kateterizasyonu veya tıkanıklığı atlamak için baypas greftleri ile açık kalp ameliyatıdır. Kalp çok fazla hasar görmüşse, kalp nakli uygulanabilir son seçenek olabilir.

Koroner Arter Hastalığından Korunmak İçin Önleyici Adımlar Veya Tedbirler Var mı?

Günlük egzersiz (özellikle koşma, dans etme veya yüzme gibi karmaşık aerobik aktivite) ve fiziksel olarak aktif olmak, optimal kardiyovasküler sağlık için çok önemlidir. En az 30 dakikalık bir günlük aktivite kan basıncını büyük ölçüde iyileştirir, kolesterolü düşürür ve stresi azaltır. İşten önce günlük 30-40 dakikalık bir sabah egzersiz rutini büyük bir fark yaratabilir.

Sağlıklı beslenme de önemlidir. Çoğunlukla işlenmemiş bitki bazlı gıdaları yemek, daha iyi kardiyovasküler sağlığın önemli bir bileşenidir.  

Stres yönetimi de çok önemli bir faktör olabilir. Hayatınızda hiç stres olmaması ideal (mümkün) olmasa da, aşırı stres kalp atış hızının, kan basıncının, iltihaplanmanın ve kalp damar sağlığını olumsuz etkileyen anormal kalp ritimlerinin artmasına neden olabilir. Günlük egzersiz, stresi yönetmenize yardımcı olmanın harika bir yoludur. Bilişsel davranışçı terapi ve nefes alma teknikleri gibi farkındalık uygulamaları da faydalı olabilir. Bazı yeşil alanlarda yaşayacak kadar şanslıysanız, doğada yürüyüş yapmak genellikle stresle başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

İçki ve sigarayı bırak. Alkol doğrudan bir kardiyotoksindir ve kalbiniz için kötüdür. Anormal kalp ritimlerine, kalbin zayıflamasına yol açabilir ve iltihaplanmayı artırabilir. Alkolün hangi biçimde geldiği önemli değildir – sonuç kalbe ve damar sistemine zarar verir. Sigara içmek tüm damar yataklarında iltihaba ve hasara neden olur ve kalp krizlerinin ve felçlerin önemli bir nedenidir. Çalışma üstüne çalışma, sigarayı bırakmanın daha iyi kardiyovasküler sağlık sağlamak için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri olduğunu göstermiştir.

Koroner Arter Hastalığı Tedavi Edilmezse Riskler Nelerdir?

Koroner Arter Hastalığı, çeşitli zararlı komplikasyonlara sahip olabilir, ancak en büyük risk kalp krizi nedeniyle ölümdür.

Kalp Krizi Sırasında Ne Olur?

Koroner arterler olarak bilinen bir kan damarları ağı, kalp kasını çevreler ve ona oksijen ve besin açısından zengin kan sağlar. Kalp kasının çalışması için bu sürekli oksijen ve besin kaynağına ihtiyacı vardır.

Kalp krizi, bir koroner arter aniden tıkandığında kalp kasına giden kan akışını durdurup ona zarar verdiğinde meydana gelir.

Atardamarlarınızın içinde yağ biriktiğinde, kan damarı duvarlarınızda hafif yaralanmalara neden olur. Kan damarı duvarlarını iyileştirme girişiminde hücreler, kan damarı duvarlarını daha yapışkan hale getiren kimyasallar salgılar. Enflamatuar hücreler, hücresel atık ürünler, proteinler ve kalsiyum gibi kan dolaşımınızda dolaşan diğer maddeler damar duvarlarına yapışmaya başlar. Yağ ve diğer maddeler birleşerek plak adı verilen bir malzeme oluşturur.

Zamanla, arterlerin içinde farklı boyutlarda plaklar gelişir. Plak birikintilerinin birçoğunun içi yumuşaktır ve dışını kaplayan sert lifli bir “başlık” vardır. Sert yüzey çatlar veya yırtılırsa, yumuşak, yağlı iç kısım açığa çıkar. Trombositler (kandaki pıhtılaşmaya yardımcı olan disk şeklindeki parçacıklar) bölgeye gelir ve plağın çevresinde kan pıhtıları oluşur.

Koroner trombüs veya koroner oklüzyon olarak adlandırılan bir kan pıhtısı kalp kasına giden kan akışını tamamen bloke ederse, kalp kası tıkanıklığın altındaki bölgede oksijen ve besinler için “aç kalır” (iskemi adı verilir). Kısa bir süre içinde akut koroner sendrom meydana gelebilir.

Akut Koroner Sendrom, koroner arter içindeki plağın ani yırtılmasıyla ilişkili üç tip koroner arter hastalığına verilen bir addır: kararsız anjina, ST segmenti yükselmeyen miyokard enfarktüsü veya kalp krizi (NSTEMI) veya ST segmenti yükselmeli miyokard enfarktüsü. veya kalp krizi (STEMI).

Her koroner arter, kalp kasının bir bölgesine kan sağlar. Bir atardamar tıkanmışsa (tıkanmışsa) o bölgeye kan gitmez.

Kalp kasına verilen hasarın miktarı, tıkalı arterin sağladığı alanın büyüklüğüne ve yaralanma ile tedavi arasında geçen süreye bağlıdır.

Koroner Arter Hastalığı İle İlgili Başka Durumlar Var Mı?

İlgili durumlar arasında Ateroskleroz, Aritmiler, Anjinler (Stabil, Kararsız), Anevrizmalar, renal arter hastalığı, periferik arter hastalığı yer alır.

Temel Çıkarımlar:
Koroner arter hastalığı, aterosklerozun neden olduğu koroner arterlerin daralması veya tıkanmasıdır. Ateroskleroz (bazen arterlerin “sertleşmesi” veya “tıkanması” olarak adlandırılır), kalbe giden kan akışını kısıtlayan arterlerin iç duvarlarında kolesterol ve yağ birikintilerinin (plak olarak adlandırılır) birikmesidir. Koroner arter hastalığı tedavi edilmezse kalp krizinden ölüme yol açabilir. Önleyici ilaçlar ve kalp kateterizasyonu veya bypass ameliyatı ile tedavi edilebilir. KAH’ın neden olabileceği en büyük potansiyel komplikasyon, ventriküler aritmilere ve kalp dokusunun nekrozuna yol açan akut plak yırtılmasına bağlı ani kalp ölümüdür.

Önerilen Sonraki Adımlar:
40 yaşın üzerindeyseniz veya ailede güçlü bir Koroner arter hastalığı öyküsü veya yukarıda belirtilen diğer risk faktörleri varsa, tam bir kardiyovasküler tarama için bir kardiyologa gitmeniz önemlidir.

Kalp-Sağlıklı Bir Yaşam Tarzının Önemi:
Kalp krizi riskinizi azaltmak için kalp sağlığına uygun bir yaşam tarzı sürdürmeye kararlı olmanız sizin için önemlidir. Sağlık ekibiniz hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir, ancak ilaçlarınızı reçete edildiği gibi almak, diyet değişiklikleri yapmak, sigarayı bırakmak, düzenli egzersiz yapmak ve takip randevularınıza uymak size kalmıştır.