Kalp Pili Nedir?

Kalp pili, kalbi elektriksel uyarılarla uyararak normal bir kalp atışının korunmasına veya eski haline getirilmesine yardımcı olan elektronik bir tıbbi cihazdır. Kalp pili geçici (kısmen harici) veya kalıcı (tamamen implante edilmiş) olabilir. İmplante kalp pili, puls üreteci adı verilen küçük metal bir kaptan ve kalbe bağlı elektrotlardan oluşur.

Kalp pili ne için kullanılır?

Kalp pilleri, genellikle anormal derecede yavaş kalp atışına (bradikardi) neden olan belirli aritmi tiplerini düzeltmek için kullanılır. Anormal derecede yavaş bir kalp atışı bayılma (senkop), baş dönmesi veya baş dönmesi, çarpıntı, konfüzyon, nefes darlığı veya aşırı yorgunluk dönemlerine neden olabilir. Bu belirtilerden herhangi biri, kalp pilinden fayda görebileceğinizin önemli bir göstergesidir.

Anormal derecede yavaş bir kalp atış hızı genellikle ya sinüs düğümünün (kalbin doğal kalp pili) çok yavaş çalışmasının ya da kalbin elektrik yollarındaki bir iletim sistemi bloğunun (kalp bloğu olarak adlandırılır) sonucudur. Kalp pilleri, kalbin elektrik sistemindeki anormal ritimleri algılayarak ve gerektiğinde düzeltici elektriksel darbeler uygulayarak çalışır.

İmplante edilebilir bir kardiyoverter-defibrilatör (ICD) nedir?

İmplante edilebilir bir kardiyoverter-defibrilatör (ICD), ventriküler taşikardi (VT) ve ventriküler fibrilasyon (VF) gibi ölümcül aritmileri düzeltmek için kalbi elektriksel uyarılarla uyaran elektronik bir tıbbi cihazdır. Bir ICD, şekli ve işlevi bakımından implante kalp piline benzer, ancak ek defibrilasyon, kardiyoversiyon ve kalp izleme işlevlerine sahiptir.

ICD ne için kullanılır?

Bir ICD’nin temel amacı, kalp durmasını (ani kalp ölümü olarak da adlandırılır) önlemektir. Ventriküler taşikardi ve ventriküler fibrilasyon, anormal derecede hızlı, düzensiz elektriksel paternlerin kalbin ventriküllerinin ‘kilitlenmesine’ neden olabileceği iki tür aritmidir. Düzeltici önlem alınmazsa, kalp etkili bir şekilde pompalamayı durdurabilir ve ani kardiyak ölüme neden olabilir.

Bir ICD ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyon algıladığında, kalbi anormal ritimden çıkaran bir dizi düzeltici elektriksel impuls sağlar. Buna ventriküler taşikardi durumunda ‘kardiyoversiyon’ ve ventriküler fibrilasyon durumunda ‘defibrilasyon’ denir.

Evİmplante Edilebilir Cihazlar Sistemi/Aritmolojik İşlemler ve Tedaviler/ Yeniden Eşitleme Sistemi (CRT-D ve CRT-P)

Yeniden Senkronizasyon Sistemi (CRT-D ve CRT-P)

Dirençli kalp yetmezliği, sol ventrikülün ciddi şekilde genişlemesi ve fonksiyonel bozukluğu olan hastalarda dolaşım koşullarını iyileştirmek için mümkün olan maksimum ilaç tedavisinin tatmin edici sonuçlar vermediği bir durumdur.

Bu hastaların bazılarında “sol dal bloğu” (LBBB) adı verilen elektro-radyografik değişiklik vardır.

LBBB’nin kardiyak mekanik aktivitede değişikliklere neden olduğu ve bu nedenle kalbin kasılma yeteneğini kötüleştirebildiği gösterilmiştir.

Günümüzde bu değişiklikleri en azından kısmen düzeltmek mümkün olup, kalbin yüzeyinde akan damarlardan venöz olarak yerleştirilmiş elektrotlarla sol ventrikülü elektriksel olarak uyarmak mümkündür; bu damarlar sağ atriyuma açılır ve bu nedenle kalbin daha klasik uyarılma bölgelerine, yani atriyum ve sağ ventriküle benzer şekilde erişilebilir.

Sağ ve sol ventrikülün birleşik stimülasyon tekniğine “biventriküler pacing” adı verilir ve kalp yetmezliği olan hastalarda önemli faydalar sağlayabilir.

Bununla birlikte, bu tekniğin yalnızca sol dal bloğu varlığında anlamlı sonuçlar verdiğini belirtmekte fayda var; Aksi takdirde, bu terapi için herhangi bir endikasyon yoktur.

Biventriküler pacing’in özellikle:

• Sol ventrikülün kontraktil etkinliğini artırma;

• Artan kalp debisi;

• Nefes almada güçlük (hırıltı) ve sıvı tutulması gibi kalp yetmezliğinin tipik semptomlarını bazen çok belirgin şekilde azaltmak.

İmplante Edilebilir Cihazları Olan Hastalar İçin Bilgiler

Her kalp cihazı (kalp pili (PM), defibrilatör (ICD), yeniden senkronize edici (CRT)) onu normalde evlerimizde kullanılan çoğu elektrikli ekipmanın ürettiği parazitten koruyan dahili işlevlere sahiptir. Ancak, güçlü manyetik veya elektrik alanlar cihazın normal çalışmasını engelleyebilir.

Ancak bu elektromanyetik parazitler geçicidir ve normalde cihaza zarar vermezler, bu nedenle emisyon kaynağından uzaklaştıktan sonra karışmayı durdururlar.

Günlük uygulamalarda normalde temas ettiğimiz olası ekipmanların bir listesi verilmiştir. Belirli bir ekipman veya makine için implantasyonu yapan merkezden bilgi almak gerekir. 

Ancak, özellikle ICD kullanıcılarının elektrik sistemine ve ev elektrik prizlerine özellikle dikkat etmesi gerektiğini lütfen unutmayın. Yeterli topraklama yoksa cihazlar, insanlar tarafından nadiren hissedilen, ancak kesinlikle defibrilatör tarafından tespit edilen ve yanlışlıkla bunu bir kardiyak aritmi olarak değerlendirip uygunsuz bir şok verebilen belirli bir elektrik kaçağı açığa çıkarabilir.

Benzer şekilde, ICD kullanıcıları herhangi bir elektrik kaçağını önlemek için kullanılan cihazların bakım durumuna özellikle dikkat etmelidir.

DİZİN DELL’ARTİCOLO

Güvenle kullanılabilecek elektronik cihazlar. 

Cihaz üzerine konulmadığı sürece kullanılabilen aletler (15-30 cm mesafe) 

Kullanılabilen ancak cihazdan yaklaşık 30-60 cm uzakta tutulması gereken aletler

Özel bir dikkatle kullanılabilen ve cihazdan 60 cm’den daha uzakta tutulabilen aletler 

Diğer olası elektromanyetik girişim 

Cihaza zarar vermeyen tıbbi ve dişçilik işlemleri. 

Tıbbi ve terapötik prosedürlere yalnızca belirli koşullar altında izin verilir veya önerilmez 

Güvenle kullanılabilecek elektronik cihazlar. 

Elektrikli konserve açacakları

Saç kurutma makinesi

Elektrikli süpürgeler

Çağrı

Hasta alarm cihazları

Faks ve fotokopi

Elektrikli ve mikrodalga fırınlar

Karıştırıcılar

Çamaşır makineleri ve kurutucular

Solaryum

CD / DVD oynatıcılar

Kişisel bilgisayar

Radyo ve video kaydediciler

Elektrikli ısıtıcılar

Elektrikli diş fırçaları

Elektrikli veya gazlı sobalar

Uzaktan kumandalar

Daha sıcak

TV veya radyo hoparlörleri

Televizyon

Jakuzi küvetleri

Video oyunları

Cihaz üzerine konulmadığı sürece kullanılabilen aletler (15-30 cm mesafe) 

Manuel masaj

Elektrikli tıraş bıçakları

Telsiz telefonlar (ev)

Cep telefonları

Kullanılabilen ancak cihazdan yaklaşık 30-60 cm uzakta tutulması gereken aletler

Stereo hoparlörler

Yaprak aspiratörleri

Zincirli testereler

Slot makineleri

Emme kar küreği

Atölye araçları (matkaplar, masa testereleri…)

Çim biçme makinesi

Antenli uzaktan kumandalar

Özel bir dikkatle kullanılabilen ve cihazdan 60 cm’den daha uzakta tutulabilen aletler 

CB ve polis radyo antenleri

Ark kaynakçılar

Açık olan motorlar ve alternatörler, özellikle araçlarda bulunanlar (akım jeneratörleri cihazın doğru çalışmasını engelleyebilecek manyetik alanlar oluşturduğundan, açık bir arabanın kaputunun üzerine eğilmekten kaçının)

Sürücü veya yolcu koltuğunda olmak kesinlikle güvenlidir! 

Kullanılmaması gereken araçlar 

Vücut yağını ölçmek için taşınabilir aletler

Manyetik şilteler ve sandalyeler

Pnömatik çekiçler

Salak silahlar

Diğer olası elektromanyetik girişim 

Mağazalarda hırsızlık ve hırsızlık sistemleri 

Sütunların yakınında durmaktan veya onlara yaslanmaktan kaçınarak normal bir hızda kolayca karşıya geçebilirsiniz.

 

Banka ve havaalanı güvenlik sistemleri

Cihazların metal kısımları metal dedektörlerin alarm sisteminin çalmasına neden olabilir fakat kemerlerin altından geçiş cihaza zarar vermez. Güvenlik personeline bir kardiyak cihaz taşıdığınızı söyleyin ve eğer manuel bir metal detektörü ile aranıyorsa, cihaz üzerinde uzun süre oyalanmamalarını isteyin.

 

Cep telefonları

Cep telefonları kalp pilinden 15 cm uzakta tutulduğu sürece, örneğin cep telefonunu kulağa implantın tersi yönde yerleştirerek güvenle kullanılabilir. Cep telefonunu implant bölgesinin yakınında bir göğüs cebinde taşımayın. 

Cihaza zarar vermeyen tıbbi ve dişçilik işlemleri. 

Diş matkapları ve diş temizleme ekipmanları

Radyografi

TAC

Ultrason

EKG makineleri

Mamografi (cihazı ezerek zarar vermemeye dikkat edin)

Her ameliyattan önce diş hekimini veya doktoru kalp cihazının varlığından haberdar edin ve şüpheniz varsa implant merkeziyle iletişime geçin. 

Tıbbi ve terapötik prosedürlere yalnızca belirli koşullar altında izin verilir veya önerilmez 

Bazı tıbbi ve terapötik prosedürler, kalp pilinin düzgün çalışmasını etkileyebilir. Gerekli önlemleri almaları için doktorları ve terapistleri kalp pilinin varlığından haberdar edin. 

 

Manyetik Rezonans

Muayene güçlü bir manyetik alan kullandığından genel olarak MRG’den kaçınılmalıdır . Sadece MRI-şartlı denilen bazı cihazlar, belirli koşullar altında bu incelemeye tabi tutulabilir.

Ayrıca bu muayenenin yapıldığı odalara girmekten kaçının. Bu onları ayıran sinyaldir:

Bu, Tıbbi ve terapötik prosedürleri birbirinden ayıran sinyaldir.

 

Diyatermi 

Bu prosedür, vücudun dokularına ısı getirmek için bir elektrik alanı kullanır ve bundan kaçınılmalıdır . 

Elektrokoter 

Bu teknik, ameliyathanede cerrahi işlemler sırasında kanamayı durdurmak için kullanılır. Özellikle kalp pili hastalarında veya ICD taşıyıcılarında sorun yaratabilir. Gerekirse, cihazın özel olarak programlanması veya devre dışı bırakılması gerekir.

Harici Defibrilasyon 

Bu, acil tıbbi durumlarda kullanılan bir prosedürdür. Yapılabilir ancak sonrasında implant merkezi ile iletişime geçilerek en kısa zamanda cihazın doğru çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi önemlidir.

Taş Kırma 

Bu, cihaza zarar vermemek için belirli önlemler alınarak gerçekleştirilebilen ve tedaviden sonra tekrar kontrol edilmesi gereken idrar yolu taşlarını (böbrek taşlarını) kırma işlemidir.

 

Tümörlerin tedavisi için radyoterapi

Bu gerçekleştirilebilir, ancak kalp pilinin implante edildiği alanın yakınında gerçekleştirilemez. Bu nedenle dikkatli önlemler alınarak yapılmalı ve tedavi sonrası cihaz kontrol edilmelidir.

TENS- sinirlerin deri yoluyla elektrikle uyarılması birimi

Bu, kronik ağrıyı kontrol etmek için elektrik akımı kullanan bir cihazdır ve bundan kaçınılmalıdır.

Açıkçası bu liste kapsamlı değildir, bu nedenle belirli bir cihaz, alet, tıbbi prosedür veya ekipmanın kullanımıyla ilgili şüpheler varsa implantasyon merkeziyle iletişime geçilmesi gerekir. 

“Genetik çalışmalardan transkateter ablasyona kadar kardiyak aritmileri tedavi ediyoruz”