Konjestif Kalp Yetmezliği ile Kan Pompalama

Konjestif Kalp Yetmezliği ile Kan Pompalama


Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü , konjestif kalp yetmezliğini (bazen basitçe kalp yetmezliği olarak da bilinir), kalbin vücudun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kanı pompalayamaması durumu olarak tanımlar.

Konjestif Kalp Yetmezliği ile Kan Pompalama

Bu, kalbinizin kanı olması gerektiği gibi pompalayamadığı anlamına gelir. Ya kalbiniz yeterince kanla dolmuyor ya da kanı vücudun geri kalanına yeterli kuvvetle pompalamakta zorlanıyor.

“Kalp yetmezliği” ve “Konjestif Kalp Yetmezliği” terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, konjestif kalp yetmezliği tipik olarak vücut dokularındaki tıkanıklığı ifade eder . Kalpten çıkan kan akışı yavaşladığında kalbe giden kan akışı yedeklenir ve tıkanıklığa neden olur.

Kalp yetmezliğinin uyarı işaretleri
Kalp yetmezliğinin en yaygın belirtileri şunlardır:

• Nefes darlığı veya nefes darlığı (dispne olarak da bilinir)
• Yorgunluk veya baş dönmesi hissi
• Bacaklarda, ayak bileklerinde ve ayaklarda şişlik

Bu semptomlar büyük olasılıkla, akciğerleriniz veya dokularınız gibi vücudunuzda sıvı birikmesi olan ödemden kaynaklanmaktadır. Şişlik en sık vücudunuzun alt kısımlarında meydana gelse de, vücudunuzun diğer bölgelerinde de bunu yaşamanız mümkündür. Ayrıca kilo alımı yaşayabilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken diğer belirtiler arasında sürekli öksürük, mide bulantısı veya iştahsızlık, kafa karışıklığı veya bozulmuş düşünme ve artmış kalp hızı yer alır.

Bu belirtilerden bir veya daha fazlasını yaşarsanız, lütfen hemen doktorunuza danışın. 

Kalp yetmezliğinin en yaygın nedenleri:
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere kalp yetmezliğine katkıda bulunabilecek çeşitli koşullar vardır :

• Koroner kalp hastalığı
• Geçmiş kalp krizleri
• Yüksek tansiyon
• Diyabet
• Obezite
Koroner Kalp Hastalığı, kalbin arterlerinde yüksek tansiyona katkıda bulunabilecek ve kalp krizlerine yol açabilecek plak birikimini ifade eder.

Özellikle listelenen koşullardan herhangi birine sahipseniz, sağlıksız yaşam tarzlarının da riskinizi artıracağını unutmayın. Yeterince fiziksel aktivite yaptığınızdan emin olun ve tütün içmekten, alkol almaktan, keyif verici ilaçlar kullanmaktan ve yağ, sodyum ve kolesterol oranı yüksek yiyecekler yemekten kaçının. Fazla kiloluysanız kalp yetmezliği yaşama olasılığınız daha yüksektir.

65 yaş ve üstü kişilerde, diğer tıbbi durumlarla birlikte zayıflayan bir kalp nedeniyle kalp yetmezliği riski daha yüksektir .

Konjestif Kalp Yetmezliği Tedavisi

Bu durumu tedavi etmenin anahtarı, kalp tarama hizmetleri aracılığıyla erken teşhis ve teşhistir . Yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız, konjestif kalp yetmezliği için ilaç almanız ve hatta ameliyat olmanız gerekebilir .

Olası ilaçlar şunları içerebilir:

• Nitratlar
• Diüretikler
• Vazodilatörler
• Beta engelleyiciler
• İnotroplar
Bu ilaçların birçoğu kan damarlarınızı gevşetmeye, kan basıncınızı düşürmeye ve kan pompalamak için çok çalışmak zorunda kalmamak için kalbinizdeki baskıyı azaltmaya yardımcı olur.

Spesifik olarak, diüretikler vücudunuzun sodyum ve sudan kurtulmasına ve ödemin neden olduğu şişliği azaltmasına yardımcı olur. Beta blokerler, kalp atış hızınızı yavaşlatarak ve kan basıncınızı düşürerek kalbinizin iş yükünü azaltır.

Her zaman olduğu gibi, uygun ilaç türü için doktorunuza danışın ve sizin için doğru olan planı seçin.

Aşırı durumlarda veya durumunuz kötüleştiğinde tıbbi bir prosedür veya ameliyat olmanız gerekebilir. Bu, diğer tedavi biçimlerine yanıt vermeyen veya kalp yetmezliğinin son aşamasında olan hastalar için kalp pili takmaktan kalp nakline kadar değişebilir . Kalp nakli tercih edilmese de yaşam kalitenizi uzatmaya ve iyileştirmeye yardımcı olabilir.